UNITE / foto-expositie bij WKPA

augustus 2020 - januari 2021

In “Unite”, een fototentoonstelling op IJburg, brengt kunstenaar Renée Ireen (2001) de zoektocht naar mondkapjes en het gebruik ervan in beeld. Dit doet zij op een veelzijdige en kunstige wijze. De fotoserie “Unite”, die 7 dagen zoektocht op 7 ramen afbeeldt, is vanaf maandag 15 juni te zien bij Wallaart & Kusse Public Affairs aan de Emmy Andriessestraat 280 op IJburg (Amsterdam) en loopt tot 1 september.
In Nederland nam de vraag naar mondkapjes toe sinds het uitbreken van Covid-19. Met die grote vraag ontstond al gauw ook een tekort. Renée Ireen’s motivatie voor deze serie blijkt al snel uit de nauwkeurig gedocumenteerde reeks van zoeken, ontwikkelen, testen tot gebruiken van mondkapjes. “In deze tijd van crisis, zie ik positieve veranderingen in de samenleving. We waarderen onze gezondheid, de mensen om ons heen, schone lucht zonder vliegverkeer. Onze maatschappij is de afgelopen jaren individualistischer geworden, maar nu beseffen we dat we in contact staan met elkaar, als samenleving, en met de wereld om ons heen. We kijken naar elkaar om. En onze eigen acties doen ertoe. Als we samenwerken, kunnen we verandering tot stand brengen. Samen staan we sterk (“unite”).”
Renée Ireen, studente aan de Rietveld Academie (Amsterdam) en toekomstig studente aan de Willem de Kooning Academie (Rotterdam), was in eerste instantie sceptisch over de beschermingsmaatregelen. Ze bezocht Schiphol om het dragen van de mondkapjes in kaart te brengen. In winkels trof ze lege schappen aan. Ze ontdekte bedrijven die in twee weken tijd van 10 naar 150 werknemers groeiden, om aan de vraag naar mondkapjes te voldoen. Mondkapjes werden in het straatbeeld plotseling fashionable. Uit China kwamen de eerste leveringen van gezichtsbescherming aan, waarna Renée Ireen de testfase van de mondkapjes treffend in zwart-wit beeld vastlegde.
Het resultaat is een prachtige, afwisselende en grondige fotoserie over de zoektocht naar mondkapjes in Nederland. De serie symboliseert de saamhorigheid in de samenleving om samen de Corona-crisis te lijf te gaan.
- https://www.wkpa.nl/een-foto-expositie-bij-wkpa-van-renee-ireen/
Back to Top